Budapest, XIII. kerület

Gyöngyösi u. 84.

+36 30 642 27 41

info@startautojavito.hu

Hétfő - Péntek

9:00-17:00

Fék és futómű

A megfelelő fékhatás alapfeltétele a biztonságos autózásnak, ezért fontos a fékbetét és féktárcsa időszakos cseréje.

Valamennyi gépjármű lassításához és persze időben történő megállításához fék berendezésre van szükség.

A fék üzemben a gépkocsi mozgási energiája a féktárcsa és a fékbetétek között felszabaduló hőenergiává alakul. A fékrendszert időről időre ellenőriztetni kell, hogy az elhasználódás mértékéről pontos képet kapjunk, s ha kell, időben tudjuk eszközölni a szervizmunkálatokat. A sebesség növekedésével a fékút hatványozottan nő amit a gumik, a futómű állapota és az útviszony tovább befolyásolnak.

Fékbetét és féktárcsa időszakos cseréje
A megfelelő fékhatás alapfeltétele a biztonságos autózásnak. A fékbetétek és a féktárcsák beépítéstől az elkopásig karbantartást nem igényelnek, ám fontos, hogy a beépítést precíz szakember végezze jó minőségű alkatrészek felhasználásával.

Ha a fékbetét vastagsága 30% alá csökken akkor már nem biztosított a megfelelő fékhatás, ugyanis igen nagy nyomásnak vannak kitéve fékezéskor.

A féktárcsák addig használhatók, míg el nem érik a gyár által meghatározott alsó értéket, ami többnyire csupán 2-3 mm-rel marad el az újhoz képest. Mégis kiemelten szükséges a féktárcsa csere. A meghatározott alsó méret alá kopott féktárcsának hőelvezetése igen rossz, könnyen túlmelegszenek, deformálódnak, esetleg elrepedhetnek.

Rendeltetésszerű használat esetén első tengelyen a féktárcsák 70.000-100-000 km után, az első fékbetétek 30.000-50.000 km után, a hátsó tengelyen a féktárcsák 60.000-160.000 km, után, míg a fékbetétek 30.000-80.000 km után szorulnak cserére. Tehát minden második fékbetét cserénél időszerű cserélni a féktárcsákat is, hiszen a legfontosabb a biztonság.

Fékfolyadék csere
Miért szükséges a fékfolyadék csere?

A fékfolyadék egy erősen higroszkópos anyag. Ez azt jelenti, hogy a környezeti levegő nedvességtartamát magába szívja, ezáltal a folyadék forráspontja időről időre csökken. Ennek hatására erős fékezéskor, vagy lejtőn történő folyamatos fékezésnél a fékfolyadék könnyen felforr és légbuborékok képződnek a rendszerben. Mivel a gőzök- gázok összenyomhatóak, a pedálerőt képtelen a rendszer átvinni a fékbetétekre.

A fékfolyadékot évente ellenőriztetni, kétévente cserélni kell biztonsági okokból.

A Start AutóJavító Kft. a fékfolyadék ellenőrzést díjtalanul elvégzi Önnek!

Ha az alábbi tünetek közül bármelyiket észleli, mihamarabb keressen fel bennünket:

  • fékezésnél kormányszitálást észlel
  • fékezésnél fémes súrlódást hall
  • nagyobb sebességről fékezéskor
  • morgó hang
  • fékezésnél félrehúzás
  • erős gumikopás
  • pulzáló fékpedál
  • nyúlós fékpedál
  • megnövekedett fékpedálút


Fékszerviz, fékbetét csere és ABS szervizigényével keresse bizalommal budapesti autószerelő műhelyünket a hét bármely napján!

Kérje ingyenes árajánlatunkat, akár még ma is fogadni tudjuk, a Start Autójavító várja telefonhívását!

Lépjen kapcsolatba velünk!